Ten sos przyrządzam od lat, jest on dodatkiem w szczególności do obiadu - do dań pieczonych w piekarniku lub na grillu (ziemniaki, kurczak, karczek) nadaje się również do grzanek, zapiekanek, hod dog-ów, pizzy i sałatek .
Smak jest niepowtarzalny a wykonanie jego, proste - w mgnieniu oka. Nie jest tłusty bo zrobiony z jogurtu naturalnego. Przepis dała mi kuzynka "zaraziła mnie" tym sosem. Spróbuj raz a będziesz do niego wracać.
Smak jest niepowtarzalny a wykonanie jego, proste - w mgnieniu oka. Nie jest tłusty bo zrobiony z jogurtu naturalnego. Przepis dała mi kuzynka "zaraziła mnie" tym sosem. Spróbuj raz a będziesz do niego wracać.
Potrzebne produkty
- 1 jogurt naturalny mały
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majonezu "Kielecki"
- sól, pierz - szczypta
- koperek suszony, papryka słodka - 1 łyżeczka
Jogurt naturalny wykładam do miseczki i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek lub ścieram na tarce ( ja lubię lekko czosnkowy więc daję mały ząbek, jak wolisz mocniejszy można dodać więcej). Następnie daję majonez i przyprawy. Mieszam i odstawiam na ok. 20 minut do lodówki aby się "przegryzł".
ja zamiast majonezu dodaje jogurt naturalny, a papryki jescze nie dodawalam musze wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
xx
Napisz jak robisz ten sos, z chęcią spróbuje , lubię nowości. Djors
Usuń