Ileż
to potrzeba aby zrobić pyszną pizzę? Niewiele, nie jest to na pewno
wart tylu pieniędzy ile sobie życzą w lokalach. Nawet kiedy nałożę na
ciasto dużą ilość farszu - pieczarek, salami i sera- wychodzi to
taniej. A więc zaczynamy.
- 25 g świeżych drożdży
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 1/2 łyżeczki soli
- cukier - szczypta
Z drożdży zrobić rozczyn - letnia woda 3 łyżki + szczypta cukru + drożdże i wymieszać, odczekać 15 minut.
Mąkę przesiać, zrobić w niej
zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli.
Ciasto dobrze wyrobić, pozostawić w tej mise, przykryć ściereczką aż do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Ciasto dobrze wyrobić, pozostawić w tej mise, przykryć ściereczką aż do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte
ciasto uderzyć pięścią. Pozostawić jedną lub podzielić na 3 równe
części. Z nich uformować spody na pizzę okrągłe lub kwadratowe,
pozostawić grubsze brzegi.
Na spód rozprowadzić pędzelkiem sos pomidorowy tj. koncentrat pomidorowy 2 łyżki + cukier i sól szczypta+ oliwa 1 łyżka+ bazylia 1 łyżeczka, czosnek 1 ząbek,
Na spód rozprowadzić pędzelkiem sos pomidorowy tj. koncentrat pomidorowy 2 łyżki + cukier i sól szczypta+ oliwa 1 łyżka+ bazylia 1 łyżeczka, czosnek 1 ząbek,
oraz nasze
ulubione dodatki - ja dałam pieczarki, ser żółty, ser mozzarella, oliwki oraz salami.
Piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze
piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę krócej.
Za nim wsadzimy pizzę do piekarnika można ją pozostawić na ok.10 minut (już gotową) aby jeszcze wyrosła.
Pycha, polecam, Djors.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz