Smażone pieczarki w cieście to pyszna jesienna przekąska. Szybka bo w 10 minut można zrobić dwie pełne patelnie a znika w mgnieniu oka. Wykonanie proste bo należy pieczarkom ułamać nóżkę i umaczać je w cieście a następnie smażyć na oleju .
Pieczarki powinny być małe lub średnie ale nie duże bo wtedy spala się z wierzchu a w środku będą nadal surowe. Ciasto doprawione solą i pieprzem o konsystencji ciasta na racuchy czyli gęste (powiem tak gęściejsze niż na naleśniki).
Pieczarki maczam w cieście i układam na patelni z olejem, jedna przy drugiej. Podczas
smażenia pieczarki skleją się ze sobą i łatwiej nam będzie odwracać. Do
odwracania używam łopatek kuchennych, chwytam z jednej i drugiej strony
i odwracam. I wtedy smażę z drugiej strony.
Po usmażeniu kładę na ręcznik papierowy aby było mniej tłuszczu a następnie na duży talerz i rozkrawam. Gotowe.
Lubicie takie pieczarki? A jak je robicie ?
.
nigdy bym nie wpadła na to danie...musi być pyszne...a podaje się solo czy z jakimś sosem???
OdpowiedzUsuńJa podaję solo bez sosu. I tak myślę ewentualnie jaki sos by do tego pasował ;) Pomyślę, pomyślę
UsuńUwielbiam pieczarki w cieście, moja babcia robi przepyszne :D
OdpowiedzUsuńA ciekawa jestem jak robi Twoja babcia , tak samo?
Usuńuwielbiam pieczarki w każdej możliwej postaci ;) a w takiej wersji to aż ślinka cieknie, pychactwa!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam pieczarki a te mogłabym jeść non stop ;)
UsuńFaszerowane i smażone na maśle - kocham :)
OdpowiedzUsuńOoo, tak, tak pychota też lubię ;)
UsuńWitaj Djors:))
OdpowiedzUsuńJa robię pieczarki faszerowane i pieczone w piekarniku, przykryte mozarellą. Te twoje też wypróbuję bo wyglądają bardzo zachęcająco:) Pasują do piwa i tak mam zamiar je podać:)
Miłego wieczoru
Tak,tak do piwa idealnie pasują, a przy piwie się chce jeść... więc trzeba kupić chyba cały koszyk pieczarek ;)
UsuńO jeny jakie dobre!
OdpowiedzUsuńObyś wiedziała , mniamm , mniammm
Usuńnie jestem fanką pieczarek, ale chętnie bym spróbowała. a jaki jest przepis na ciasto?
OdpowiedzUsuńto prosty przepis na ciasto: jajko, mleko i mąka , ma być gęste . Dajesz pól szklanki mleka , jako i mieszasz dodając mąki aby zrobiło się geste :)
Usuńjak to świetnie wygląda! zapisuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)cieszę sie
UsuńJa lubię pieczarki tylko na pizzy :)
OdpowiedzUsuńOch żałuj ;)
UsuńNie słyszałam jeszcze o takim przepisie. Ja najbardziej lubię pierogi z pieczarkami.
OdpowiedzUsuńNo nie teraz mnie zabiłaś , nigdy nie jadłam pierogów z pieczarkami :) Sama robisz ? To daj przepis.... to ciekawe .
UsuńNiestety nie mam na te pierogi przepisu, bo sama ich nie robię. Na pierogi z pieczarkami jeżdżę do babci :))
UsuńDoro ja z mamą obtaczamy w jajku i w bułce i smażymy
OdpowiedzUsuń