Strony

Google Website Translator Gadget

ULUBIONE PIECZARKI

Smażone pieczarki w cieście to pyszna jesienna przekąska. Szybka bo w 10 minut można zrobić dwie pełne patelnie a znika w mgnieniu oka. Wykonanie proste bo należy pieczarkom ułamać nóżkę i umaczać je w cieście a następnie smażyć na oleju . 

Pieczarki powinny być małe lub średnie ale nie duże bo wtedy spala się z wierzchu a w środku będą nadal surowe. Ciasto doprawione solą i pieprzem o konsystencji ciasta na racuchy czyli gęste (powiem tak gęściejsze niż na naleśniki).
Pieczarki maczam w cieście i układam na patelni z olejem,  jedna przy drugiej. Podczas smażenia pieczarki skleją się ze sobą i łatwiej nam będzie odwracać. Do odwracania używam łopatek kuchennych, chwytam z jednej i drugiej strony i odwracam. I wtedy smażę z drugiej strony.
Po usmażeniu kładę na ręcznik papierowy aby było mniej tłuszczu a następnie na duży talerz i rozkrawam. Gotowe.

Lubicie takie pieczarki? A jak je robicie ?

 .


22 komentarze:

  1. nigdy bym nie wpadła na to danie...musi być pyszne...a podaje się solo czy z jakimś sosem???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podaję solo bez sosu. I tak myślę ewentualnie jaki sos by do tego pasował ;) Pomyślę, pomyślę

      Usuń
  2. Uwielbiam pieczarki w cieście, moja babcia robi przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ciekawa jestem jak robi Twoja babcia , tak samo?

      Usuń
  3. uwielbiam pieczarki w każdej możliwej postaci ;) a w takiej wersji to aż ślinka cieknie, pychactwa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam pieczarki a te mogłabym jeść non stop ;)

      Usuń
  4. Faszerowane i smażone na maśle - kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Djors:))
    Ja robię pieczarki faszerowane i pieczone w piekarniku, przykryte mozarellą. Te twoje też wypróbuję bo wyglądają bardzo zachęcająco:) Pasują do piwa i tak mam zamiar je podać:)
    Miłego wieczoru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,tak do piwa idealnie pasują, a przy piwie się chce jeść... więc trzeba kupić chyba cały koszyk pieczarek ;)

      Usuń
  6. nie jestem fanką pieczarek, ale chętnie bym spróbowała. a jaki jest przepis na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prosty przepis na ciasto: jajko, mleko i mąka , ma być gęste . Dajesz pól szklanki mleka , jako i mieszasz dodając mąki aby zrobiło się geste :)

      Usuń
  7. jak to świetnie wygląda! zapisuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja lubię pieczarki tylko na pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie słyszałam jeszcze o takim przepisie. Ja najbardziej lubię pierogi z pieczarkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie teraz mnie zabiłaś , nigdy nie jadłam pierogów z pieczarkami :) Sama robisz ? To daj przepis.... to ciekawe .

      Usuń
    2. Niestety nie mam na te pierogi przepisu, bo sama ich nie robię. Na pierogi z pieczarkami jeżdżę do babci :))

      Usuń
  10. Doro ja z mamą obtaczamy w jajku i w bułce i smażymy

    OdpowiedzUsuń