Strony

Google Website Translator Gadget

zapiekany Camembert


Jesień powoduje, iż  sięgamy po pełne kalorii, tuczące produkty aby ocieplić sobie tę ponurą aurę. 
Lubię serek camembert : na świeżo, smażony czy też pieczony. A ser ten obecnie w Lidlu jest w promocji po 4,40zł - w pudełku drewnianym czyli bardzo tanio.
A wczorajsza kolacja wyglądała tak...
Przygotowanie serka zajęło mi pół godziny. Oto potrzebne produkty :
  •  ser camembert 
  •  czosnek 
  •  tymianek
  •  chleb na grzanki 
  •  oliwa z oliwek
Zabieramy się do roboty.
Serek camember wyjmujemy z drewnianego opakowania i odwijamy z foli.
Wkładamy ponownie do drewnianego pojemnika i ostrym nożem nacinamy iksy (X) oraz boki - nacinamy nie do samego dna tak do połowy.
Obieramy czosnek i kroimy na grube plasterki. W miejsce iksów wciskamy te plasterki czosnku oraz gałązki tymianku.
Polewamy odrobiną oliwy z oliwek. 
Ser w pudełku układam na blachę pokrytą folią lub papierem. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 220 stop.C na 10-20 minut.
Po czasie sprawdzam czy ser jest gotowy a sprawdzam dotykając palcem jego skórki, wierzch ma być lekko twardawy natomiast wewnątrz będzie czuć, że jest bardzo miękki.
Podaję z dużą ilością grzanek.
Rozkrawamy ser na środku ostrym nożem  Maczamy grzankę w serze a skórkę zjadam osobno, urywając z sera. 
Nawet sobie nie wyobrażacie jakie to jest pyszne i jaki zapach wydobywa się z tego sera taki czosnkowo tymiankowy .
Cena jednej sztuki sera camembert wyniosła mnie 5zł. Jedna sztuka sera wystarcza, śmiało, na dwie osoby, bo jest niesamowicie syty.

                                                                            Polecam, Djors.

21 komentarzy:

  1. :D ten sam smakolyk zrobilam po obejrzeniu filmiku u nieesia25. uwielbiam tak przyrządzonego camemberta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadlam tak przyrzadzonego. Zawsze robie w panierce z zurawina.:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OOO taki też lubię , jednak jest bardziej tłusty ;)

      Usuń
  3. 2 dni temu kupiłam już camembert w biedronie w promocji z serkiem do smarowania...bodajże za 5 zł. No nieważne...właśnie zastanawiałam sie jak ten serek się przygotowywało. A tu proszę...Djors czyta w moich myślach...mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę dorwać ten serek z Biedronki .
      Czytam, czytam kochana w Twoich myślach :) Następne danie też będzie dla Ciebie ;)czyli za ok 4 dni

      Usuń
  4. Coś cudownego dla każdego smakosza serów i nie tylko. Ten ser sam w sobie jest pyszny a co dopiero zapiekany:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam zapiekany camembert. muszę się na zakupy wybrać. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię serek camembert, ale pieczonego jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę dziś udać się do Lidla :D Wygląda tak pysznie, że nie wytrzymam :)).

    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To biegnij aby starczyło dla Ciebie. Życzę smacznego;)

      Usuń
  8. rewelacyjny pomysł uwielbiam camembert ale w wersji zapiekanej jeszcze nigdy nie jadłam koniecznie muszę to wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto go kupić ja pomimo iż już zjadłam cały czas myślę aby jeszcze dokupić ;)

      Usuń
  9. uwielbiam ten ser, jest naszym stałym punktem na liście zakupów, z czosnkiem nie jadłam, ale T. nie lubi czosnku, więc nie przejdzie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń