Chipsy pyszna przekąska bo każdy chyba lubi czipsy a szczególnie ja. Dlatego dzisiaj pokaże Wam jak robię sobie sama takie domowe chipsy czyt. czipsy. Potrzebujemy do tego ziemniaki, frytkownice, metalowy podbierak i co najważniejsze specjalną szatkownicę, dzięki której plastry wychodzą bardzo cieńkie- oto ona
Taką szatkownicę można kupić w każdym sklepie a przyda się nam także w kuchni do przygotowania innych produktów (mizerii, surówki z kapusty białej itp). Szatkownica jednym cięciem ucina dwa cienkie plasterki i więc zaczynamy : obieramy ziemniaki ,myjemy je i na przygotowaną miskę kładziemy szatkownice i kroimy ziemniaki w plasterki. Po poplasterkowaniu ziemniaków puszczamy do miski ciepłą wodę i je płuczemy,
mieszamy w ten sposób pozbędziemy się skrobi. Frytkownice nagrzewamy do 180 *C. Małą garstkę ziemniaczanych plasterków odsączamy z wody i wrzucamy pojedynczo na rozgrzany olej (uwaga nie wolno wrzuci dużej ilości na raz bo wykipi nam olej i możemy się poparzyć). Mieszamy zaraz po wrzuceniu metalowy podbierakiem niedopuszczając do tego by się posklejały, mieszamy i mieszamy aż do uzyskania złocistego koloru.
Pieczemy ok. 5 minut a następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Doprawiamy trochę solą i ...... w tym momencie włączacie swoja fantazję, co do ich smaku.
Ja szykuje chipsy paprykowe, czosnkowe, cebulowe, pizzowe lub kebabowe jak dla mnie najlepsze są - cebulowe.
Polecam te czipsy smakują prawie jak produkowane w fabryce ale zrobicie je bez użycia jakiś zaawansowanych technologi.
Smacznego życzy Djors.
kurczę, ale mi narobiłaś smaku. :)
OdpowiedzUsuńO tej godzinie nie powinnam czytać o takich pysznościach:)
OdpowiedzUsuńWystrzegam się głębokiego tłuszczu...ale chętnie bym spróbowała...a może dałoby radę jakoś te plasterki podgotować normalnie w wodzie i później wysuszyć w piekarniku...ciekawe co by wyszło???
OdpowiedzUsuńJa jestem na wiecznej diecie, ale kiedyś spróbuję podczas głodowego zaćmienia umysłu :D
OdpowiedzUsuńO mamo, pychotka, domowe chipsy - Djors wiesz że Cię uwielbiam za ten przepis?:****
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło, jeśli zagościsz u mnie i weźmiesz udział w konkursie który organiuzję
nigdy nie jadłam domowych chipsów, a na pewno są pyszne ;) wystrzegam się chipsów takie przekąski są pyszne ale niestety zgubne... a najgorsze jest to, że mam i frytkownicę i szatkownicę i śliczne okrąglutkie ziemniaczki, z których wyszły by idealne chipsy ;P heh Djors sprowadzasz mnie na złą drogę ;P a tak serio dzięki za świetny pomysł! ;*
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdzie nie widziałam takiego przepisu. Musze kiedyś nasmażyć dzieciom takich chipsów, zobaczymy czy będą im smakowały. Ja też najbardziej lubię cebulowe:)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na robienie domowych chipsów. Na pewno kiedyś wypróbuję!
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam czipsy zamiast frytek. Teraz jem te pyszności bardzo rzadko z racji diety echh.
OdpowiedzUsuńfajny blog. ja chyba nie umiem robić czipsów ;) zapraszam do mnie na nowego posta :)
OdpowiedzUsuń