Strony

Google Website Translator Gadget

CHIPSY - jak je zrobić


Chipsy pyszna przekąska bo każdy chyba lubi czipsy a szczególnie ja. Dlatego dzisiaj pokaże Wam jak robię sobie sama takie domowe chipsy czyt. czipsy. Potrzebujemy do tego ziemniaki, frytkownice, metalowy podbierak i co najważniejsze specjalną szatkownicę, dzięki której plastry wychodzą bardzo cieńkie- oto ona
Taką szatkownicę można kupić w każdym sklepie a przyda się nam także w kuchni do przygotowania innych produktów (mizerii,  surówki z kapusty białej itp). Szatkownica jednym cięciem ucina dwa cienkie plasterki i więc zaczynamy : obieramy ziemniaki ,myjemy je i na przygotowaną miskę kładziemy szatkownice i kroimy ziemniaki w  plasterki. Po poplasterkowaniu ziemniaków puszczamy do miski ciepłą wodę i je płuczemy, 
mieszamy w ten sposób pozbędziemy się skrobi. Frytkownice nagrzewamy do 180 *C. Małą garstkę ziemniaczanych plasterków odsączamy z wody i wrzucamy pojedynczo  na rozgrzany olej (uwaga nie wolno wrzuci dużej ilości na raz bo wykipi nam olej i możemy się poparzyć). Mieszamy zaraz po wrzuceniu metalowy podbierakiem niedopuszczając do tego by się posklejały, mieszamy i mieszamy aż do uzyskania złocistego koloru. 
Pieczemy ok. 5 minut a następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Doprawiamy trochę solą i ...... w tym momencie włączacie swoja fantazję, co do ich smaku. 
Ja szykuje chipsy paprykowe, czosnkowe, cebulowe, pizzowe lub kebabowe jak dla mnie najlepsze są - cebulowe. 

Polecam te czipsy smakują prawie jak produkowane w fabryce ale zrobicie je bez użycia jakiś zaawansowanych technologi.
                                                                                                   
                                                                                         Smacznego życzy Djors.

10 komentarzy:

  1. kurczę, ale mi narobiłaś smaku. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tej godzinie nie powinnam czytać o takich pysznościach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wystrzegam się głębokiego tłuszczu...ale chętnie bym spróbowała...a może dałoby radę jakoś te plasterki podgotować normalnie w wodzie i później wysuszyć w piekarniku...ciekawe co by wyszło???

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jestem na wiecznej diecie, ale kiedyś spróbuję podczas głodowego zaćmienia umysłu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamo, pychotka, domowe chipsy - Djors wiesz że Cię uwielbiam za ten przepis?:****

    Będzie mi bardzo miło, jeśli zagościsz u mnie i weźmiesz udział w konkursie który organiuzję

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jadłam domowych chipsów, a na pewno są pyszne ;) wystrzegam się chipsów takie przekąski są pyszne ale niestety zgubne... a najgorsze jest to, że mam i frytkownicę i szatkownicę i śliczne okrąglutkie ziemniaczki, z których wyszły by idealne chipsy ;P heh Djors sprowadzasz mnie na złą drogę ;P a tak serio dzięki za świetny pomysł! ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nigdzie nie widziałam takiego przepisu. Musze kiedyś nasmażyć dzieciom takich chipsów, zobaczymy czy będą im smakowały. Ja też najbardziej lubię cebulowe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy sposób na robienie domowych chipsów. Na pewno kiedyś wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś robiłam czipsy zamiast frytek. Teraz jem te pyszności bardzo rzadko z racji diety echh.

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny blog. ja chyba nie umiem robić czipsów ;) zapraszam do mnie na nowego posta :)

    OdpowiedzUsuń