Strony

Google Website Translator Gadget

BARSZCZ BIAŁY WIELKANOCNY


OTO BARSZCZ BIAŁY KTÓRY NAZWAĆ MOŻNA POD CIASTEM FRANCUSKIM LUB WIELKANOCNY LUB TEŻ INACZEJ

Kto z nas nie lubi barszcz białego a w szczególności w Wielkanoc. Przepis jest bardzo prosty.
Przygotowujemy wywar - z dwóch litrów wody, mięsa (udko, 3 kiełbasy białe, pasek boczku) i warzyw (marchew, seler, pietruszka, cebula) oraz przypraw. Gotować przez półtorej godziny.

Następnie wyjmujemy zawartość wywaru do wystygnięcia a wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy ziemniaki się gotują kroję w kostkę: kiełbasę białą, boczek, marchew, pietruszkę, seler i dodaję ponownie do wywaru kiedy ziemniaki są już miękkie. 

Doprawiam. W przypadku kiedy barszcz jest mało kwaśny dodaję kilka kropli cytryny.    
Gotuje jajka na twardo i także kroje w kostkę dodając do gotowego barszczu.

Rozwijam ciasto francuskie i wycinam krążki o średnicy większej ok. 1 cm od średnicy krawędzi naczynia.

 
Wlewam barszcz do miseczek, przykrywam krążkami ciasta  i przylepiam delikatnie do ścianek  wodą, aby  pokryło wierzch kokilek. Widelcem nakłuwam ciasto.


Miseczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekam około 10- 20 minut.


Uwaga ! Gorące miseczki,nakładam je na talerzyk i podaję na talerzyku. I jemy. Już wtedy nie jest nam potrzebny chleb do tej zupy.


No, jest pyszny !      Jak Wam się podoba?

6 komentarzy: