Strony

Google Website Translator Gadget

BARSZCZ BIAŁY WIELKANOCNY


OTO BARSZCZ BIAŁY KTÓRY NAZWAĆ MOŻNA POD CIASTEM FRANCUSKIM LUB WIELKANOCNY LUB TEŻ INACZEJ

Kto z nas nie lubi barszcz białego a w szczególności w Wielkanoc. Przepis jest bardzo prosty.
Przygotowujemy wywar - z dwóch litrów wody, mięsa (udko, 3 kiełbasy białe, pasek boczku) i warzyw (marchew, seler, pietruszka, cebula) oraz przypraw. Gotować przez półtorej godziny.

Następnie wyjmujemy zawartość wywaru do wystygnięcia a wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy ziemniaki się gotują kroję w kostkę: kiełbasę białą, boczek, marchew, pietruszkę, seler i dodaję ponownie do wywaru kiedy ziemniaki są już miękkie. 

Doprawiam. W przypadku kiedy barszcz jest mało kwaśny dodaję kilka kropli cytryny.    
Gotuje jajka na twardo i także kroje w kostkę dodając do gotowego barszczu.

Rozwijam ciasto francuskie i wycinam krążki o średnicy większej ok. 1 cm od średnicy krawędzi naczynia.

 
Wlewam barszcz do miseczek, przykrywam krążkami ciasta  i przylepiam delikatnie do ścianek  wodą, aby  pokryło wierzch kokilek. Widelcem nakłuwam ciasto.


Miseczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekam około 10- 20 minut.


Uwaga ! Gorące miseczki,nakładam je na talerzyk i podaję na talerzyku. I jemy. Już wtedy nie jest nam potrzebny chleb do tej zupy.


No, jest pyszny !      Jak Wam się podoba?

6 komentarzy:

  1. Wow nigdy czegoś takiego nie widziałam! Ciasto francukie kocham, więc na pewno by smakowało. Szkoda, że nie mam czasu już lecieć po francuskie przed świetami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, spróbuj, na pewno posmakuje, to jest zupa nie tylko na święta.

      Usuń