Placki do kebaba warto zrobić samemu ponieważ koszt jest o o 3 razy mniejszy niż kupnych placków - już gotowych. Jak obliczyłam (mąka 1zł + smalec 1zł + sól i woda 0,50zł) mnie wyszło za 9sztuk ok.2,50zł, robocizny nie liczę, bo mnie nic nie kosztuje. W robieniu placków nie ma nic trudnego, tylko trochę chęci i robi się prawie samo. No szybciutko bierzcie potrzebne składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki smalcu
- 2/3 szklanki gorącej wody
Mąkę
wsypać
do dużej miski dodać sól, wymieszać. Smalec
roztopić w gorącej wodzie. Wodę z roztopionym smalcem stopniowo dodawać
do
mąki, mieszając drewnianą łyżką , dobrze połączyć składniki, chwilę
wygniatać aby ciasto było gładkie. Uformować kulę z ciasta i przykryć
luźno folią, odstawić na 1 godzinę. Po czasie ciasto
podzielić na 15 równych części, uformować kulki w dłoniach i znowu
odstawić na
minimum 10 minut ( przykryć kulki luźno ściereczką, aby nie
obeschły)maksymalnie na 1 godzinę .
Kolejno rozwałkowywać wałkiem ciasto na bardzo cieniutkie placki (bo podczas
pieczenie trochę urosną). Wykrawam placki za pomocą dużego talerza lub patelni na której smażę.
Placki układać na rozgrzanej, suchej
patelni (bez tłuszczu bo placki go mają dużo). Po 15 sekundach
smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się lekko brązowymi
plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 15
sekund.
Usmażyć resztę placków, odpowiednio
dostosowując stopień rozgrzania patelni i układać na talerzu w stos. Po wystygnięciu placków, ja wkładam je
wraz z talerze do reklamówki, aby nie obeschły.
A za chwilę pokażę jak zrobić farsz do kebeba tu przepis.
Smacznego, Djors.
A za chwilę pokażę jak zrobić farsz do kebeba tu przepis.
Smacznego, Djors.
ach, dzięki ogromne za przepis, myślałam kilka razy, żeby zrobić, ale nie wiedziałam, że będzie to takie proste. :)
OdpowiedzUsuńno to się cieszę , że akurat trafiłam ;)
Usuńale banale...a ja głupia zawsze daję im zarobić...koniec z kupowaniem gotowców ;)
OdpowiedzUsuńno jest trochę pracy ale na pewno nie jest warte te 15 zł za które tyle chcą :)
UsuńTo jest przepis do bani, placki gdy zrobią się zimne będą kruche polecam mąkę kukurydzianą i samą wodę
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie zrobiły mi się kruche
UsuńJa też zrobiłam placki wg przepisu Djors - wyszły rewelacyjnie, wcale nie obsychały - bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńno się cieszę, że smakowały :)
UsuńDziękuję bardzo. Zrobiłam dziś placki, bo pojutrze mam gości i "wieczór turecki" w domu. Smaczne, bardzo, takie same jak w Alanyi, ale kształt pożal się Boże. Jak Ty to robisz, że Ci wychodzą okrągłe? Ja nie potrafię tego ułożyć na patelni. Gniecie się, załamuje, rwie. :-(((
OdpowiedzUsuńPozdrowienia. Jola
no nie powiem, ze mnie sie nie gniecie ale poprawiam na patelni i jakoś to wychodzi . Nie porwało mi się ani razu , ja robię wszystko rękoma czyli rzucam na patelnię i przewracam też rękoma :) Powodzenia Jola :)
UsuńMuszę wyprowadzić bardzo prosty przepis.
OdpowiedzUsuńMuszę wyprowadzić bardzo prosty przepis.
OdpowiedzUsuńFajnie, dzięki, wypróbuj a zobaczysz jak szybko Ci pójdzie ;)
UsuńDziś robiłam cisto i wyszło rewelacyjnie:) wszystkim baaaaardzo smakowało...Polecam
OdpowiedzUsuńMniam wyszlo wszystko super smaczniejsze niz kupne i tansze z 3 piersi z kurczaka 1 pomidor 1 papryka 3 ogorki konserwowe male pol czerwonej cebuli pol salaty lodowej wyszlo w sumie 9 kebabow za jakies 15zl :-)
OdpowiedzUsuńWitam, moje się łamią, i są jak chipsy, co zrobiłem nie tak
OdpowiedzUsuńZa długo na patelni
UsuńCo zamiast smalcu? W koncu ma byc turecki. A w moim malym miasteczku mozna kupic tylko smalec wieprzowy
OdpowiedzUsuń