Może to jeszcze nie święta Wielkanocne ale chce Wam pokazać jak zrobić w prosty i szybki sposób jajka faszerowane. Nie są to tradycyjne jajka a jedynie foremka waflowa o kształcie połówki jajka, którą wypełnia się farszem. W ostatnim okresie są to moje ulubione jajka, zajadam się nimi, są przepyszne. Idealnie sprawdzą się na wiosenne święta.
Foremki jajek wypełniam farszem. A oto farsz mojej siostry M.: 6 pieczarek startych na tarce, duszę przez chwilę. Studzę a następnie dodaję 3 łyżki kukurydzy; 2 gotowane jajka i ser żółty (starte na tarce) oraz pokrojony w kostkę - 1 ogórek kiszony, 8 kaparów. Mieszam, doprawiam pieprzem, solą i dodaję 2 łyżki majonezu wymieszane z 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę.
Mój farsz to bruschetta - jednak bardzo wodnista i należy przed nałożeniem dobrze odcedzić.
- sałatka jarzynowa,,
- pieczarki duszone z gotowanym jajkiem,
- ser biały z rzodkiewka i szczypiorkiem,
- makrela z ogórkiem kiszonym i musztardą,
Jedno co najważniejsze, farsz zwilża wafelki i robią się miękkie, najlepiej nakładać go tuż przed podaniem, wtedy są chrupkie.
Foremki można kupić w markecie za kwotę ok. 6,00zł .
Miałyście okazje jeść takie jajka ?
akurat takich nie jadłam, ale ogólnie uwielbiam klasyczne faszerowane jajka i zawsze robimy je na Nowy Rok - taka rodzinna tradycja:) teraz muszę wypróbować wg Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńNo to jak tak bardzo lubisz faszerowane jajka to zapewne będziesz ich fanka jak ja.
UsuńMmmm wyglądają pysznie, muszę wypróbować ! :)
OdpowiedzUsuńBuziaki :*.
O tak spróbuj !
UsuńW życiu nie widziałam waflowych foremek w kształcie jajek ale musze poszukać bo jaja wyglądaja w nich bardzo apetycznie:)) Farsz jest z takich składników,które uwielbiam i tak sobie mysle,że na zwykłą kanapke też go można nałożyć:))
OdpowiedzUsuńKasia foremki możesz poszukać w realu i kauflandzie , chociaż nie w każdym są.
Usuńposzukam na pewno:))
UsuńŚwietny pomysł...niegdzie się na takie wafle nie natknęłam...bedę musiała się za nimi baczniej rozejrzeć ;)
OdpowiedzUsuńTakich jajek jeszcze nie jadłam - fajny przepis :))
OdpowiedzUsuńNigdy takich jajek nie jadłam, ale wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńa to ci dopiero ;D nigdy nie jadłam takich jajek ale mam ogromne smaka, wygląda to bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń