Strony

Google Website Translator Gadget

NOWA migdałowa ...



Kiedy spróbowałam tej sałatki byłam oczarowana . 
Niesamowite połączenie składników a co za tym idzie zapach a także jej wygląd, kusi aby ją zjeść. Robi się ją bardzo szybko a składniki nie są drogie.

Potrzebne składniki :

pierś z kurczaka, sałata lodowa, ogórek zielony świeży, płatki migdałów , sos czosnkowy


Jak ją zrobić?

Pierś kroję w kostkę i przyprawiam solą a następnie duszę na patelni – pierś ma być biała i dlatego nie smażę jej. Sałatę lodową i ogórek zielony (ze skórą) kroję w kostkę. Ogórka solę aby pozbawić go wody. Płatki migdałów prażę na brązowawy kolor na patelni.
Sos szykuję tak : jogurt grecki mieszam z 1 łyżką majonezu, dodaję sól i przeciśnięty czosnek 2 lub 3 główki. Jogurt grecki jest niezbędny bo jest bardzo gęsty i kiedy połączy się z ogórkiem, który ma w sobie zawsze trochę wody, rozrzedzi sos.



Po przygotowaniu składników układam w misce warstwami : pierś, ogórek, sałata lodowa, sos  czosnkowy i na wierzch posypuję prażonymi płatkami migdałów.  
Najlepiej sałatkę zrobić tuż przed podaniem.



Jadłyście taką lub może podobną sałatkę ?

                                                                                                                                    Djors.

10 komentarzy:

  1. Nie znalam takiej salatki ale brzmi zachecajaco!

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam dokładnie taką samą tylko zamiast migdałów miała słonecznik...ta wersja z migdałąmi też mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam sałatki z płatkami migdałowymi ale wyglada zachecająco. Musze ją wypróbować bo bardzo lubie sałatki na bazie sałaty lodowej.
    A wiesz co kupiłam w sobotę w sklapie Ryłko......? Botki takie same jak Twoje. Boskie są:)) W dodatku przecenione z 389 zł na 329 zł. Kupiłam oczywiscie czarne. Rude też były (przecenione na 256 zł )ale jednak co czarne to czarne:))
    Miłego tygodnia:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to super, na pewno będziesz z nich bardzo zadowolona , to są buty na lata przynajmniej 4 ;) Tak jednak czarne to czarne , pasują do wszystkiego i lepiej się użytkuje . To Ci się trafiła przecena ;)

      Usuń
  4. Nigdy takiej nie jadłam, ale muszę kiedyś wypróbować :)).

    Buziaki :*.

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmm takie połączenie składników wydaje się na prawdę bardzo dobre;) jestem ciekawa tego smaku.

    OdpowiedzUsuń