Strony

Google Website Translator Gadget

Gotowanie w piżamie to jest leniwy obiad

czyli pstrąg w folii z piekarnika.
W takie upały gotować mi się nie chce i jeść też mi się nie chce, najlepiej to coś lekkiego i szybkiego.

Uwielbiam rybę w każdej postaci :z grilla, smażoną, duszoną, w galarecie, w oleju, z sosem.

Przepadam wręcz za taką duszoną rybką może dlatego, że jest zdrowa. Staram się zawsze jeść rybę ok. 2 - 4 razy w miesiącu. Przepis jak zwykle prosty a czy szybki to nie za bardzo bo trzeba czekać na zrobienie ok. 1 godz do 1,5 godz.

Wypatroszona rybkę solę najlepiej ok.2 godz wcześniej lub na noc i wtedy też skrapiam sokiem z cytryny. Po czasie układam rybę na dużym kawałku folii aluminiowej i posypuję z wierzch i w środku: pieprzem, koperkiem (z każdej strony). Dodaję także pokrojone w paski warzywa np. w tym przypadku była to papryka i cebulka i plasterki cytryny oraz łyżeczkę masła. Bardzo szczelnie zawijam na środku folię. Układam rybę w folii na blaszce (mniej więcej wymiarowej jak ryba) i tą blaszkę kładę na dużej blasze w piekarniku ( w przypadku gdyby coś wyciekło). I wkładam do piekarnika na 1 godz bądź 1,5 godz. w zależności od wielkości ryby.
A oto ona :



Najlepiej jednak w taki sposób zrobiony smakuje halibut, bo jest on bardzo delikatny i wręcz rozpływa się w ustach.

Jak często jecie ryby?
                                                                               Polecam Djors.

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam ryby w każdej postaci! Jednak nie zdarza mi się ich często jeść, bo są drogie

    OdpowiedzUsuń
  2. aaa ja akurat dziś jadłam łososia na obiad, mniam!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam, też uwielbiam łososia z chrzanem i koperkiem

      Usuń
  3. yeah! dokładnie o czymś takimi myślałam szukałam nawet przepisu w internecie ale nic mnie nie przekonało na pewno wypróbuję Twój przepis wygląda to bardzo apetycznie ;) ja jem niestety dość rzadko ryby...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ryby, ale szczerze mówiąc zazwyczaj idę na łatwiznę i szukam świeżych filetów.
    Podaj proszę przepis na łososia z chrzanem i koperkiem...a moze jakiś pościk zrobisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ninia, postaram się zrobić przed wyjazdem post , chociaż nie obiecuję, bo dużo mam pakowania. A jak nie to na pewno zrobię go po urlopie ;-)

      Usuń
  5. Wygląda wspaniale więc musze wypróbować:)) Wrzucaj tekie przepisy częściej bo czerpię z nich swoje natchnienie kulinarne:)) A mój serniczek robiłaś?? (też prosty przepis)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kasia. Tak oczywiście, że próbowałam, pychotka, jest wpisany w mój zeszyt jako ciasto które będę robiła bardzo często.

      Usuń