Cieszę się, że ktoś wymyślił ciasto francuskie, które można kupić gotowe w sklepie. Ciastka na słodko czy na słono, można zrobić w mig. Dzisiaj przepis na pyszne ślimaczki. Do przygotowania potrzebne produkty, które najczęściej zawsze są w lodówce. A wiec co użyjemy :
opakowanie ciasta francuskiego ( z Biedronki)
6 plastrów szynki
15 dag żółtego sera
1/2 cebuli
4 oliwki
1 pomidor
jajo
2 łyżki śmietany
szczypiorek lub natka pietruszki
Cebulę lekko przesmażyć na niewielkiej ilości oleju dodać obrany ze skóry (sparzony) i pokrojony w kostkę pomidor. Szynkę, oliwki pokroić w drobniutką kosteczkę, ser zetrzeć na tarce. Dodać śmietanę, białko jaja i zieleninę,
przyprawić pieprzem i solą, wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel - luźno, nie ściskać.
Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na
wyłożonej pergaminem blasze.
Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200oC.
Podobają Wam się ślimaki?
Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel - luźno, nie ściskać.
Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200oC.
Podobają Wam się ślimaki?
w niedziele robie,rewelka!
OdpowiedzUsuńJa nie jestem im w stanie się oprzeć.
UsuńWyglądają pysznie, ja dzisiaj robię bułeczki cynamonowe :)
OdpowiedzUsuńPokaż jak robisz, zjadłabym.
UsuńKocham te ślimaczki!
OdpowiedzUsuńJa również ;-)
UsuńPolecam wszystkim! Sa bardzo smaczne i proste w wykonaniu!Kiedyś je robiłam i zajadalismy się nimi z chłopakiem :-)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Kochana :-)
Dzięki Sonja, za zachętę, mnie też bardzo one smakują.
UsuńKochana, wcierka na porost włosów
Usuńnp Jantar - polecany przez blogerki, ale słabo dostępny, ja mój kupiłam na Allegro
wcierkę wmasowujesz w skalp, czyli skórę głowy, ma ona przyspieszyć porost, wzmocnić cebulki
woda brzozowa do skóry głowy to też wcierka
albo ampułki z Joanny jak u mnie na zdjęciu
tylko mają one alkohol w składzie i muszę z nimi uważać, ponieważ alkohol wysuszając skórę głowy wzmacnia przetłuszczanie się ich
mam nadzieję, że napisałam to w miarę składnie :-)
też bardzo lubię ciasto francuskie z Biedronki:) na pewno kiedyś wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńPycha, sama mi ręka do nich leci.
UsuńZ przepisu wynika, ze robi sie je bardzo szybko, łatwo i z produktów, które zawsze sa w domu więc są idealne dla nieprzewidzianych gości. Muszę więc kupić 2 rolki tego ciasta i trzymać w zamrażalce:)) A ja dzisiaj gotuję zupę szparagową i brokułową, które wlane do słoików i zapasteryzowane zostawię w lodówce i wykorzystam w przyszłam tygodniu:))
OdpowiedzUsuńDobry sposób Kasia, musi być przepis na zupę, koniecznie.
UsuńChoc mistrzynia ciasta francuskiego jest moja tesciowa-wyrastaja jej ciasteczka majace nawet 3 cm wysokosci- to jestem zadowolona ze mozna je dostac w sklepie:) szybko i zawsze sie udaje:)
OdpowiedzUsuńo tak to masz fajnie ;)
Usuńmmmm mniami ale u Ciebie zawsze pyszności... to wygląda tak apetyczne, że muszę, muszę to zrobić ;)
OdpowiedzUsuńw jedzeniu końca nie widać .....
UsuńJakie pyszności. Przy najbliższej imprezowej okazji je stworze ;)
OdpowiedzUsuńwarto ;)
UsuńZrobiłam z tuńczykiem, dodałam jajko na twardo pokrojone w kostkę, chili, zamiast śmietany - jogurt gęsty.
OdpowiedzUsuńPyyyyyyyycha!!
hymmm uwielbiam tuńczyka więc muszę spróbować ;)
Usuń