Strony

Google Website Translator Gadget

amerykańskie ciasto z truskawkami



Weekend majowy był smutny, ponury, deszczowy wiec większość czasu spędziłam w kuchni aby rozweselić siebie i wszystkich domowników upiekłam m.in. ciasto Victoria sponge cake
Jestem trochę zła bo nie spodziewałam się takiego zimna, mam urlop i miałam nadzieje, że się odrobinę opalę - leżak jest cały czas gotowy . I teraz nie wiem co ten leżak powie kiedy mi przybyło kilka kilogramów, czy mnie jeszcze udźwignie !!! a zobaczcie dlaczego
BISZKOPT
  • 6 jaj  
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej  
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanka cukru
  • 1 łyżka stołowa octu

Ubić pianę z białek pod koniec ubijania dodać cukier i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.
Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce i dodać do ubitej przedtem piany, miksując na małych obrotach.
Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę ( nadal miksując delikatnie).
Piec ok 30 - 35 min w temperaturze ok 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze). Ja piekę w tortownicy o średnicy 20cm, gdzie spód wyłożony jest papierem do pieczenia .

ŚMIETANA 
  • 500 ml śmietany kremówki, ubitej z 1 łyżką cukru pudru
  • cukier puder do posypani
  • 300 g pokrojonych truskawek 
Ciasto podzielić wzdłuż na 2 krążki. Zwilżyć oba (wystarczy woda z cukrem i sokiem z cytryny lub słodka herbata). Dolny krążek smaruje małą ilością bitej śmietany następnie na niej układam pokrojone truskawki i na to kolejna grubsza warstwa bitej śmietany. Przykrywam górnym krążkiem biszkopta. Oprószam cukrem pudrem.
Do śmietany na koniec ubijania można dodać żelatynę. Rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę, wlewam i chwilę  mieszam. Śmietana jest bardziej sztywniejsza i ciasto się dłużej utrzymuje - stosuję kiedy ciasto zostanie na drugi dzień .
  

Jestem fanką tego ciasta jak i również moi domownicy, na pytanie jakie ciasto zrobić, odpowiedź jednoznacznie brzmi - "to ze śmietaną i truskawkami" . Ciasto jest pyszne, lekkie, wilgotne, szybkie i zawsze wychodzi. I uwierzcie jedne kawałek to za mało  !!!
                                                                                        Djors 

17 komentarzy:

  1. Wygląda wprost cudownie! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda na zdjęciach i pewnie obłędnie smakuje ale ja się trzymam z daleka od cukru bo oponek po zimie nie moge zgubić. Z tym opalaniem to uważaj, ja po 40-stce unikam słońca jak ognia no chyba,że jestem na wakacjach ale nawet wtedy krem z filtrem 50... bo niestety zmarszczek i przebarwień po opalaniu przybywa:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym opalaniem to zdaję sobie sprawę, myślę, że to moje ostatnie chwile na słońcu dlatego korzystam ile mogę . A mój oponek jest zadowolony , oczywiście też jest duży ;(

      Usuń
  3. O jacie, truskawki!!! Kocham i już mi ślinka do ust napływa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to koniecznie spróbuj ;) myślę że będziesz zachwycona

      Usuń
  4. na widok takiego ciacha to tylko się uśmiechnąć ;) wspaniale wygląda i na pewno tak też smakuje...a przepis nie wydaję się jakoś bardzo skomplikowany pomyślę o tym cieście na weekend, bo obecnie zajadam się 3-bitem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,jest proste. chociaż to 3 bit też nie należy do trudnych bo się właśnie przymierzam do niego

      Usuń
  5. Ooooo ja! :D Poproszę kawałeczek tego ciasta <3. Normalnie już czuję jak pięknie pachniało :P.

    Buziaki :*.

    OdpowiedzUsuń
  6. Biorę to ciasto i zradościa zrobię z tysiąc brzuszków, żeby kawałek zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahaha ... zapomnisz o brzuszkach kiedy go zjesz ;)ale warto

      Usuń
  7. poczekam na nasze truskawki, przepis bardzo prosty się wydaje ;)

    OdpowiedzUsuń