Strony

Google Website Translator Gadget

KEBAWOWY WEEKEND czyli Placki do kebaba


Placki do kebaba warto zrobić samemu ponieważ koszt jest o o 3 razy mniejszy niż kupnych placków - już gotowych. Jak obliczyłam (mąka 1zł + smalec 1zł + sól i woda 0,50zł) mnie wyszło za 9sztuk ok.2,50zł, robocizny nie liczę, bo mnie nic nie kosztuje. W robieniu placków nie ma nic trudnego, tylko trochę chęci i robi się prawie samo.  No szybciutko bierzcie potrzebne składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 łyżki smalcu 
  • 2/3 szklanki gorącej wody

Mąkę wsypać do dużej miski dodać sól, wymieszać. Smalec roztopić w gorącej wodzie. Wodę z roztopionym smalcem stopniowo dodawać do mąki, mieszając drewnianą łyżką , dobrze połączyć składniki, chwilę wygniatać  aby ciasto było gładkie.  Uformować kulę z ciasta i przykryć luźno folią, odstawić na 1 godzinę. Po czasie ciasto podzielić na 15 równych części, uformować kulki w dłoniach i znowu odstawić na minimum 10 minut ( przykryć kulki luźno ściereczką, aby nie obeschły)maksymalnie na 1 godzinę .
Kolejno rozwałkowywać wałkiem ciasto na bardzo cieniutkie  placki (bo podczas pieczenie trochę urosną). Wykrawam placki za pomocą dużego talerza lub patelni na której smażę.

Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni (bez tłuszczu bo placki go mają dużo). Po 15 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się lekko brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 15 sekund.  

Usmażyć resztę placków, odpowiednio dostosowując stopień rozgrzania patelni i układać na talerzu w stos. Po wystygnięciu placków, ja wkładam je wraz z talerze do reklamówki, aby nie obeschły.

A za chwilę pokażę jak zrobić farsz do kebeba tu przepis
                                                                           Smacznego, Djors.

18 komentarzy:

  1. ach, dzięki ogromne za przepis, myślałam kilka razy, żeby zrobić, ale nie wiedziałam, że będzie to takie proste. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale banale...a ja głupia zawsze daję im zarobić...koniec z kupowaniem gotowców ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jest trochę pracy ale na pewno nie jest warte te 15 zł za które tyle chcą :)

      Usuń
  3. To jest przepis do bani, placki gdy zrobią się zimne będą kruche polecam mąkę kukurydzianą i samą wodę

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też zrobiłam placki wg przepisu Djors - wyszły rewelacyjnie, wcale nie obsychały - bardzo dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo. Zrobiłam dziś placki, bo pojutrze mam gości i "wieczór turecki" w domu. Smaczne, bardzo, takie same jak w Alanyi, ale kształt pożal się Boże. Jak Ty to robisz, że Ci wychodzą okrągłe? Ja nie potrafię tego ułożyć na patelni. Gniecie się, załamuje, rwie. :-(((
    Pozdrowienia. Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie powiem, ze mnie sie nie gniecie ale poprawiam na patelni i jakoś to wychodzi . Nie porwało mi się ani razu , ja robię wszystko rękoma czyli rzucam na patelnię i przewracam też rękoma :) Powodzenia Jola :)

      Usuń
  6. Muszę wyprowadzić bardzo prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wyprowadzić bardzo prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, dzięki, wypróbuj a zobaczysz jak szybko Ci pójdzie ;)

      Usuń
  8. Dziś robiłam cisto i wyszło rewelacyjnie:) wszystkim baaaaardzo smakowało...Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam wyszlo wszystko super smaczniejsze niz kupne i tansze z 3 piersi z kurczaka 1 pomidor 1 papryka 3 ogorki konserwowe male pol czerwonej cebuli pol salaty lodowej wyszlo w sumie 9 kebabow za jakies 15zl :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, moje się łamią, i są jak chipsy, co zrobiłem nie tak

    OdpowiedzUsuń
  11. Co zamiast smalcu? W koncu ma byc turecki. A w moim malym miasteczku mozna kupic tylko smalec wieprzowy

    OdpowiedzUsuń