Strony

Google Website Translator Gadget

Tarta

 
Pyszna tarta na słono
Polecam szybką do przyrządzenie oraz bardzo smaczną TARTĘ. Uwielbiam ją, farsz można przyrządzić z dowolnych produktów
na słono- pieczarki, brokuły, szpinak, pomidor, por 
na słodko - z owocami jabłka, gruszki, śliwki, maliny, cytryna.
Na słono lubię najbardziej z brokułem i fetą. Ciasto robię w malakserze, bo jest szybciej oraz zawarte w cieście masło nie rozpuści się - ale jak kto woli. Porcja tego ciasta wystarczy na dwie tarty. Podaję przepis prosty (bez jajek) :

  • pół kilograma mąki (bez znaczenia ja przyrządzam z mąki pszennej Dalachowska -480)
  • łyżeczka soli 
  • masło -1 kostka
  • woda ok. 1/2 szklanki (w zależności jaka jest mokra mąka)
 Wsypuję mąka wraz z 1 łyżeczką soli
Dodaję pokrojone w kostkę masło i mieszam.
Tak wygląda ciasto zmieszane.
Wyjmuję i na blacie szybciutko zagniatam ciasto rękami , aby ciasto się nie ogrzało.
Wkładam do lodówki na ok.2 godziny. Im dłużej jest w lodówce tym lepiej.
Ciasto rozwałkowane układam na blaszce i dogniatam boki. Nakłuwam widelcem. Na ciasto wykładam papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypuje fasolę lub coś co obciąży ciasto aby podczas pieczenia nie zrobiły się wybrzuszenia.Piekę 15 minut w 200 stop.C (termoobieg).Następnie wyjmuję i ściągam fasole z papierem.Piekę jeszcze ok. 5minut. (termoobieg)
Szykuję produkty do wyłożenia na ciasto.
Brokuły(1 szt) gotuję 5 minuta, ser feta (1szt.) kroję w kostkę a następnie sos -wymieszane w misce jajka( 2-3 szt), śmietana 18% (1 szt.mała) przyprawy-sól, pieprz,chili Następnie wykładam na podpieczone ciasto w kolejności : brokuły ser feta i polewam całość sosem. Piekę 30 minut , 200 stopi C.

Wyjmuję. Zobaczcie pysznie wygląda i tak też smakuje.
                                                                                                           Smacznego. Djors

    4 komentarze: