Strony

Google Website Translator Gadget

FRANCUSKIE ŚLIMAKI


Cieszę się, że ktoś wymyślił ciasto francuskie, które można kupić gotowe w sklepie. Ciastka na słodko czy na słono, można zrobić w mig. Dzisiaj przepis na pyszne ślimaczki. Do przygotowania potrzebne produkty, które najczęściej zawsze są w lodówce. A wiec co użyjemy :

opakowanie ciasta francuskiego ( z Biedronki)
6 plastrów szynki
15 dag żółtego sera
1/2 cebuli
4 oliwki 
1 pomidor
jajo
2 łyżki śmietany
szczypiorek lub natka pietruszki

Cebulę lekko przesmażyć na niewielkiej ilości oleju dodać obrany ze skóry (sparzony) i pokrojony w kostkę pomidor. Szynkę, oliwki pokroić w drobniutką kosteczkę, ser zetrzeć na tarce. Dodać śmietanę, białko jaja i zieleninę, przyprawić pieprzem i solą, wymieszać. 



Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel - luźno, nie ściskać.
Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze.

Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200oC.  

Podobają Wam się ślimaki?

21 komentarzy:

  1. w niedziele robie,rewelka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, ja dzisiaj robię bułeczki cynamonowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam wszystkim! Sa bardzo smaczne i proste w wykonaniu!Kiedyś je robiłam i zajadalismy się nimi z chłopakiem :-)
    Miłego dnia Kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Sonja, za zachętę, mnie też bardzo one smakują.

      Usuń
    2. Kochana, wcierka na porost włosów
      np Jantar - polecany przez blogerki, ale słabo dostępny, ja mój kupiłam na Allegro
      wcierkę wmasowujesz w skalp, czyli skórę głowy, ma ona przyspieszyć porost, wzmocnić cebulki
      woda brzozowa do skóry głowy to też wcierka
      albo ampułki z Joanny jak u mnie na zdjęciu
      tylko mają one alkohol w składzie i muszę z nimi uważać, ponieważ alkohol wysuszając skórę głowy wzmacnia przetłuszczanie się ich
      mam nadzieję, że napisałam to w miarę składnie :-)

      Usuń
  4. też bardzo lubię ciasto francuskie z Biedronki:) na pewno kiedyś wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z przepisu wynika, ze robi sie je bardzo szybko, łatwo i z produktów, które zawsze sa w domu więc są idealne dla nieprzewidzianych gości. Muszę więc kupić 2 rolki tego ciasta i trzymać w zamrażalce:)) A ja dzisiaj gotuję zupę szparagową i brokułową, które wlane do słoików i zapasteryzowane zostawię w lodówce i wykorzystam w przyszłam tygodniu:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry sposób Kasia, musi być przepis na zupę, koniecznie.

      Usuń
  6. Choc mistrzynia ciasta francuskiego jest moja tesciowa-wyrastaja jej ciasteczka majace nawet 3 cm wysokosci- to jestem zadowolona ze mozna je dostac w sklepie:) szybko i zawsze sie udaje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm mniami ale u Ciebie zawsze pyszności... to wygląda tak apetyczne, że muszę, muszę to zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie pyszności. Przy najbliższej imprezowej okazji je stworze ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam z tuńczykiem, dodałam jajko na twardo pokrojone w kostkę, chili, zamiast śmietany - jogurt gęsty.
    Pyyyyyyyycha!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hymmm uwielbiam tuńczyka więc muszę spróbować ;)

      Usuń