Strony

Google Website Translator Gadget

POLEWA McD.


Za to , że tak długi mnie nie było, osłodzę Wam teraz trochę chwilę.

Lubicie polewę czekoladową do lodów z MC Donald's?

A oto przepis na nią:


530ml słodzonego mleka skondensowanego- puszka
200g  gorzkiej czekolady - 2 tabliczki
200g masła orzechowego (ok. 5 łyżek)
3-4 łyżki gorącej wody
garść orzeszków solonych
rurki deserowe


Mleko, czekoladę i masło orzechowe rozpuść w rondlu na jednolitą masę (bez grudek). Dodaj wodę, zamieszaj. Przelej do dzbanuszka. Porcję lodów nałóż do pucharków, polej polewą, posyp orzeszkami i wetknij rurki.

Po zrobieniu sos jest rzadszy, na drugi dzień dopiero gęstniej. Ta polewa nie zastyga na skorupę. 
A oto jak wygląda na drugi dzień, myślę, że udało mi się pokazać tą gęstość.
Kiedy pozostanie nam trochę polewy, wlewamy do plastikowego pojemnika i delektujemy się nim w kolejne dni !!!
Aha, wspaniale nadaję się jako polewa do ciast.

Życzę Wam smacznego i wspaniałej słonecznej niedzieli. Pa , Djors


16 komentarzy:

  1. MNIAMMMMMMMMM muszę koniecznie wypróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polewa czekoladowa! Uwielbiam :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaserwowałaś mi taką pychotkę na sam wieczór !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co po nocach teraz będziesz śniła do momentu kiedy nie zrobisz?

      Usuń
  4. Mniam...uwielbiam takie pyszności. Kolejny fajny przepis do kolekcji:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Djors, djors będzie trzeba wypróbować z lodami w upalny dzień, i to będzie dzień wielkiego grzechu -hahah

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wielki był mój grzech bo jadłam przez dwa dni, ale nie żałuję (polewy nakładłam więcej niż lodów ;-)

      Usuń
  6. mmmmmmmm polewę czekoladową do lodów z MC Donald's ? uwielbiam!!! muszę to wypróbować zwłaszcza, ze często robię desery lodowe a gotowe, kupne polewy trochę mi się przejadły... dziękuję za fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam tą polewę! Do swoich deserów najczęściej wykorzystuję polewę z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Idealnie sprawdza się do ciast i deserów bo ma idealną konsystencję i i pięknie błyszczy. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Polewa beznadziejna, absolutnie nie przypomina polewy z Mc Dolanalds. Zrobiła się gęsta bryja i czuć same orzechy. To już 100 razy lepsze jest samo mleko skondensowane do lodów.

    OdpowiedzUsuń
  10. polewa czekoladowa ale nie smakuje jak ta w Macdonalds. Ogólnie to chyba sekretna receptua, bo nigdzie nie ma dobrego przepisu na nią ;/

    OdpowiedzUsuń